Kebanyakkan potensi EOR di Malaysia bertempat di Sarawak

Kini, kebanyakkan lapangan minyak dan gas di Malaysia telah mencapai tahap ‘matang’. Ianya bermaksud tekanan semulajadi dari perut bumi telah berkurangan dan teknologi termaju diperlukan untuk terus menggali dan mendapatkan sumber ini.

Sehingga kini, ‘primary recovery factor’ hanya dapat menyedut 20% peratus minyak dari telaga dengan bantuan tekanan semulajadi. Manakala ‘secondary recovery factor’ berlegar sekitar 20% juga sebelum ‘tertiary recovery factor’ diaplikasikan dengan kadar lebih kurang 20% juga.

‘Tertiary recovery’ inilah yang diberi nama ‘Enhanced Oil Recovery, EOR’ yang telah diambil kira semenjak sesbuah lapangan dibuka lagi. Sebagai contoh lapangan Dulang di perairan Terengganu telah dirancang semejak tahun 1986 untuk pembangunan EOR. Keperluan ini adalah satu langkah mapan di masa hadapan agar negara beroleh pendapatan yang berterusan dari kawasan sempadanya.

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut, sila tonton video EOR di Rak Buku Ikhwan.

Screen Shot 2017-10-19 at 1.43.52 AM
Perancangan EOR di Malaysia setakat 2015

Pada bulan September 2013, Petronas telah mengenal pasti 14 medan minyak di mana teknologi EOR boleh dilaksanakan pada tahun akan datang. 5 medan ini terletak di luar pantai Sabah dan Sarawak, seperti Baram dan St Joseph. Yang lain terletak di luar pantai Semenanjung Malaysia, seperti Tapis dan Dulang.

 

Kira-kira 10 projek EOR sedang dalam perancangan yang akan dibangunkan dalam tempoh 10 tahun akan datang. Walau bagaimanapun, projek-projek ini secara teknikalnya mencabar dan mahal dan bakal menelan belanja sekitar USD14 billion untuk dilaksanakan.

Print
Ehsan daripada Petronas

 

Sumber

  1. Shell
  2. Petronas
  3. Upstream
  4. BMI Research
  5. SPE

SaveSave

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s